Oedeemtherapie

Home » Oedeemtherapie

Oedeemtherapie/lymfedrainage

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en het uitwisselen van stoffen of van gassen. Deze processen via het lichaamsvocht noemen we waterhuishouding.

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Mogen wij je helpen bij klachten?

Word snel en blijvend weer klachtenvrij of fit

Binnen 1 minuut geregeld

Mirjam Janssen

De methode Vodder

De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfestelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren. In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote deze, voor die tijd revolutionaire, therapie.

Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. De Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen, en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en direct door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

Bij de Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfebanen.: de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze “handgreep” Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het overtollige lichaamsvocht goed worden afgevoerd. De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Afspraak maken

Maak een afspraak, we helpen je graag verder.

We worden gemiddeld beoordeeld met een 9,0.

OEDEEMTHERAPIE

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijke oorzaken zijn de behandeling van (borst)kanker, vaatproblematiek een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.

De oedeem fysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfe-oedeem , ook voor veneus oedeem en lip-oedeem.

De behandeling door een oedeem therapeut kan bestaan uit:
Manuele lymfedrainage. Dit is een massagetechniek gericht op het stimuleren van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfevaten, c.q. knopen. Uitgebreide informatie, ook over de andere effecten van deze massagetechniek vindt u onder het kopje lymfedrainage.
Compressietherapie: Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in veel gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn vervelend, maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er vaak een therapeutische elastische kous of ander compressiemateriaal worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
Oefentherapie: In veel gevallen bestaat er naast het lymfe-oedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn mede door het lymfe-oedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeem therapeut kunt u de functies van uw ledematen verbeteren. Tevens zijn er oefeningen die de lymfe afvoer bevorderen.
Ademtherapie: Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
Voorlichting: U wordt voorgelicht over huidverzorging,voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
Lymfetaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Therapeuten die oedeemtherapie geven

Bart Munnichs

Bart Munnichs

Fysiotherapeut, manueel therapeut (Marsman) & oedeemtherapeut (Vodder)

Meer informatie

Tamera Hesseling

Tamara Hesseling

Fysiotherapeut, Orthopedische geneeskunde (Cyriax), lymfedrainage, manuele therapie (Marsman) & ontspanning en ademhalingstherapie

Meer informatie

Mirjam Janssen

Mirjam Janssen

Fysiotherapeut, lymfeoedeemtherapeut, bekkenbodem problematiek

Meer informatie

Sonja Maertzdorf

Sonja Maertzdorf

Fysiotherapeut, oedeemtherapeut, bekkenbodemproblematiek, ademhaling- en ontspanningtherapie & oncologie

Meer informatie