Bekkenbodem

Bekkenbodemtherapie behandelt klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren.

De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en het dragen van de buikorganen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden.

Voor welke klachten is bekkenbodem therapie geschikt?
Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de bekkenbodem kunnen door de bekkentherapeut positief worden beïnvloed. Daarbij kunt u denken aan:
• ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie).
• veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie).
• ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie).
• het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie).
• verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen.

Tijdens de behandeling leer je de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Door middel van oefeningen kun je de bekkenbodemspieren versterken en te ontspannen. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat. Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat je minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de fysiotherapeut je hoe je de bekkenbodemspieren kunt ontspannen.

Top